Thursday, February 24, 2011

Mahasiswa dan ____ ?

Entry kali ini tidak berkaitan langsung dengan urusan ibu bapa. Lebih kepada pandangan umum. Mungkin perlu ditarik semula pengertian entry awal yang bertajuk 'Ibu Bapa Mahasiswa' di dalam blog ini.

Kalau dahulu, kebanyakan mahasiswa yang menjalankan protes dan demonstrasi di universiti mempunyai CGPA yang rendah. Mungkin ini menjadi suis menyebabkan kekecewaan ibu bapa mereka. Manakan tidak, anak sibuk berpolitik di peringkat kampus hingga terpaksa meniru di dalam peperiksaan, terpaksa mengabaikan pelajaran dan sebagainya.

Tapi kini tidak lagi. Anak-anak yang menjalankan protes dan berdemonstrasi punya keputusan akademik yang juga bukan calang-calang. Bahkan, ada kes yang ibu bapa mereka menggalakkan anak-anak mereka berpolitik di kampus. Jadi mereka punya alasan untuk berpolitik.

Saya tidak katakan mahasiswa tidak boleh berpolitik. Bahkan saya amat setuju sekiranya mahasiswa sentiasa ke depan meluahkan pandangan mereka, mengajukan pendapat, berdiskusi memahami pendirian masing-masing dan sebagainya.

Akan tetapi saya rasakan kite tersalah meletakkan sesuatu pada tempatnya. Kita salah meletakkan sesuatu kepentingan. Penghayatan ilmu itu dijadikan sebagai penanda aras yang di bawah selepas berpolitik.

Baginda Rasul Muhammad sallallahualaihiwassalam, menggunakan politik sebagai medium penyampaian dan penyebaran dakwah agama Islam. Akan tetapi Baginda hanya berbuat demikian selepas Baginda disokong oleh pemahaman ilmu yang benar-benar arif berkenaan Islam.

Adakah kita benar-benar arif dengan apa yang kita perjuangkan?

Kita banyak berkatakan tentang hak. Akan tetapi apa usaha kita untuk mengekalkan hak yang sedia ada? Memecahkan cermin pejabat? Menafikan kemenangan sesetengah pihak yang tidak sebulu? Pada saya, kes di UPM pada 23 Februari lalu mendukacitakan dan memalukan.

Sistem di Malaysia ada cacat celanya. Akan tetapi lebih cacat lagi akhlak penghuninya.

Sama-sama kita doakan agar Malaysia terus aman makmur, pemimpinnya terus diberi ilham terbaik memacu kemajuan Islam dan negara, pemuda-pemuda isi negara menjadi nadi penggerak kejayaan, dan semoga berkuranglah perpecahan di negara tercinta.

No comments:

Post a Comment