Tuesday, October 22, 2013

Rukun Islam yang Kelima

Betulkah yang...

...semua orang Islam ingin pergi menunaikan Haji?
...semua orang Islam ingin ke Tanah Suci Mekah?

Di zaman sekarang, betulkah semua orang mempunyai kesedaran untuk 'melengkapkan Rukun Islam yang Kelima' ini? Benar! Menunaikan Haji ialah Rukun - Rukun Islam. Jika tidak sempurna dilaksanakan Haji itu, tidak sempurnalah Rukun Islam seseorang.

Malangnya frasa "sekiranya mampu" telah menyebabkan kita (termasuklah saya sendiri) jadi leka dan lalai dalam usaha melengkapkan rukun.

Saya kirakan inilah ujian Allah pada kita.

Di sebalik frasa "sekiranya mampu" kita telah tertipu dengan makna dan helah disebaliknya. Bukannya helah untuk merosakkan kita, tetapi helah dalam bentuk ujian. Ujian dari Allah pada kita hambaNya, sejauh mana kita 'berusaha' untuk menjadikan diri kita 'mampu pergi menunaikan Haji di Tanah Suci Mekah'.

Tanyalah diri sendiri,
Berapa ramai daripada kita dah mula menyimpan duit untuk menunaikan Haji?
Berapa ramai daripada kita telah mendaftarkan nama untuk menunaikan Haji di Lembaga Tabung Haji?
Berapa ramai daripada kita telah secara istiqamah menuntut ilmu berkenaan menunaikan Haji?
Berapa ramai daripada kita telah 'berniat' untuk pergi menunaikan Haji?

Antara persoalan yang diutarakan mungkin berbentuk prosedur yang direkacipta oleh manusia sendiri. Banyak pincangnya tapi inilah antara bentuk usaha awal untuk membolehkan kita 'mampu' menunaikan Haji.

Anak muda semua, termasuklah saya.
Dalam era penuh cabaran, semuanya menuntut wang ringgit termasuklah masa. Dan seringkali kita terlupa untuk menyediakan sedikit pecahan pendapatan kita bagi tujuan ibadat. Kesibukan kita kekadang mengganggu fokus kita, melekakan kita dari menanam niat yang lebih priority.

Mungkin kita bekerja korporat, bertali leher, dan berkasut kulit yang berkilat. Kereta kita pun gah dan mewah. Ruang pejabat amat indah, belum cerita lagi perihal rumah yang jauh lebih mewah. Mungkin juga kita dah diasuh dengan sifir menyimpan 10% dari jumlah pendapatan untuk simpana hari tua. Kita juga tahu perlunya ada insuran ataupun takaful, medical card. Kita pun punya skim dan laba pelaburan yang progresif lagi menguntungkan. MasyaAllah rupanya ramai juga dalam kalangan kita ada perniagaan sendiri yang sekali hasilnya jauh meninggalkan pendapatan bulanan orang kebanyakan yang makan gaji.

Tapi kekadang kita terlupa dan terleka untuk menyediakan sedikit pecahan wang yang kita ada untuk tujuan menunaikan Haji. Pergi ke Tanah Suci menjadi tetamu Allah bukanlah usaha jangka pendek. Tempoh persediannya bukanlah cuma sebulan, akan tetapi masa persiapannya sepanjang hayat. Sebelum kita pergi ke Tanah Suci, tarbiyyah Allah pada kita supaya sentiasa dan istiqamah menanam keinginan dan kesungguhan yang tinggi untuk melengkapkan Rukun Islam. Kesungguhan dan keinginan ini, kalau tidak diiring oleh iman dan taqwa yang tebal, sudah pasti destinasinya akan bertukar melancong ke negara-negara lain. Sinonim pula dengan istilah 'Qurban', pergi menunaikan Haji menghendakkan kita sanggup berkorban masa, tenaga dan kehendak pada usia muda. Menyimpan duit berbanding berbelanja tengok wayang atau shopping, menuntut ilmu Haji berbanding berseronok dengan kawan di kedai mamak, menambah pembacaan dan penghayatan berbanding menghabiskan masa menonton rancangan hiburan. Ini satu pengorbanan melawan nafsu, yang mungkin kecil dan tidak signifikan di mata kita, tetapi sebenarnya tarbiyyah berterusan oleh Allah untuk hambaNya. Rukun Islam itu juga saling berpaut antara satu sama lain. Syahadah dan solat yang sempurna dan lengkap itulah yang membantu menebalkan kesungguhan dan keinginan menunaikan Haji. Puasa dan Zakat itulah yang akan membantu mendisiplinkan kita, mengingatkan diri supaya tidak leka. Bahkan bukan mudah menjadi tetamu Allah. Hanya mereka yang terbuka hatinya, 'mendapat jemputan Allah' berpeluang ke Tanah Suci. Hasilnya adalah menjadi tetamu Allah.

Dengan kesungguhan itu barulah kita punya upaya untuk melengkapkan keperluan kewangan dan ilmu sebagai persediaan sebelum benar-benar menjengah rumah Allah, mendepani ujian yang jauh lebih mencabar. Secara fitrahnya, mana mungkin orang yang baru hendak menyimpan di usia penghujung 40 sempat mencukupkan keperluan kewangan, ilmu bahkan dah makin hilang kekuatan badan.

Jadi janganlah kita leka dan lalai dalam mempersiap-siagakan diri kita untuk melengkapkan Rukun Islam yang kelima. Janganlah kita menjadi dalam kalangan mereka yang sering mengutarakan "Aku belum sedia lagilah". Kerana untuk membolehkan kita bersedia, kita mestilah berusaha. Berusaha dari awal, dan bukannya di hujung waktu.

Salam Aidiladha, sama-sama kita tingkatkan usaha untuk menjadi salah seorang tetamu Allah.

                                                                                  source pict: MRM

1 comment:

  1. Ini adalah benar sekali! Sy dh mendaftar tahun lepas dan diberi tarikh 204+ utk ke mekah. lama jgk tu. :-D

    ReplyDelete