Monday, January 5, 2015

Rumah untuk Mangsa Banjir

Banjir kali ini memang sangat dahsyat.
Mangsa banjir bukan cuma kehilangan rumah, tapi kehilangan semangat dek kerana semua memori dan susah payah hidup hanyut dek arus. Beranda tempat adik beradik duduk di waktu petang dah tiada. Ruang tamu tempat ayah mengajar mengaji dah tiada. Dapur tempat duduk bersila makan bersama dah tiada. Rumah itu medan mereka mengimbas sejarah diri kita, agar kita tak hilang jati dan harga diri.

Mangsa banjir hilang tempat berteduh, yang selama ini menjadi dinding penghalang cuaca dan hijab ehwal keluarga. Dinding itu yang selama ini menutup aurat mereka sudah tiada lagi. Selama ini kelahi adik beradik, dinding itu lah yang melindungnya. Selama ini rahsia manja suami isteri tak tertayang, dinding itu lah yang melindungnya. Dalam rumah itu tempat berlegar kasih sayang, dan kerahsiaan mereka.

Rumah itu juga simbol ekonomi. Baik rumahnya hampir pasti memberi gambaran baiknya ekonomi individu. Bukan sekadar besar satu-satu rumah tapi apa pengisian bahan di dalamnya pula mencirikan sosio-ekonomi individu-mangsa banjir. Bahan buku ilmiah yang memenuhi rumah, hiasan yang sederhana, cukup menggambarkan siapa penghuninya. Bukan sekadar besar dan mewah.

Semua ini ketentuan Allah yang mesti diterima, dan diinsafi oleh semua yang terjejas mahupun tidak.

Rumah, tempat berteduh itu bukan sekadar tempat kita tidur, makan dan berehat. Rumah itu tempat kita belajar erti jatuh bangun. Kehilangan tempat berteduh, seperti hilang pedoman jika tidak cukup ketahanannya.

Malaysia, negara kita juga adalah rumah kita.

Di 'rumah' ini lah kita membesar dengan semua nilai tadi, membentuk masyarakat yang makmur.

Dalam waktu kita berdepan ujian yang sangat mencabar, ini bukanlah masanya untuk kita menuding jari siapa yang salah, siapa yang buruk. Bencana alam ini bukan hendak membuka pekung pemimpin Malaysia, bukan untuk jadi medan menghina pihak keselamatan, bukan ruang kita mengambil kesempatan.

Mana-mana pemimpin (baik kerajaan mahupun pembangkang) pasti inginkan semuanya baik untuk negara mereka sendiri, mengikut ideologi mereka. Mana-mana pihak beruniform bukan sengaja melewatkan bantuan, sedangkan mereka sendiri berkemungkinan ada keluarga yang terperangkap di daerah lain yang menjadi asbab emosi mereka sedikit terganggu. Belum kira aspek prosedur untuk kurangkan isu menipu bantuan. Dan usahlah ada yang mengambil kesempatan mencuri dari rumah mangsa banjir yang ditinggal tidak berpenghuni.

Sekarang bukannya sekadar masa membantu mangsa banjir membina semula rumah mereka, ini juga masa untuk kita terus 'menjaga' juga 'rumah' kita bersama.

Bantulah mangsa banjir dengan kurangkan beban mereka. Bantulah diri kita, masyaraat kita, negara kita, dengan membantu Malaysia.

Kerana kita yang bukan di Pantai Timur juga sebenarnya mangsa banjir yang sentiasa hanyut.

No comments:

Post a Comment