Wednesday, December 29, 2010

9 + 1 = Success

Formula berjaya amat mudah. Semudah kira-kira, iaitu 9 + 1 = Success.

Apakah 9, apa pula 1?

9 ialah sikap (attitude) manakala 1 pula ialah ilmu dan kemahiran (skill/knowledge).
Biar sehebat mana pun ilmu dan kemahiran yang dikuasai seseorang, tapi jika dia tidak mempunyai sikap yang baik, dia tidak akan ke mana-mana.

Cth. 1: Graduan dengan keputusan CGPA akademik 3.99 akan gagal untuk mendapatkan kerja sekiranya semasa sesi temuduga tidak menunjukkan sikap yang baik, santun, akitf dan inovatif.

Cth. 2: Isteri yang pandai memasak dan menjahit tetap akan berdepan masalah dengan suami dan keluarga sekiranya masih bersikap acuh tak acuh dalam tanggungjawab. Bangun pagi jam 9, macam mana nak sedia sarapan untuk keluarga?

Cth. 3: Imam yang mahir taranum, tajwid dan pelbagai ilmu agama tidak akan disenangi masyarakat sekiranya mengamalkan sikap terlalu jumud dan tidak wasatiah mengikut keperluan keadaan. Akibatnya majlis tahlil panggil imam kampung sebelah untuk mengepalai majlis.

Cth. 4: Bos yang bijak mengurus sumber, pandai mengawal kewangan jabatan tetap tidak dapat mengawal organisasi sekiranya tidak bersikap rendah diri dengan pekerja bawahan. Macam mana orang nak respect kalau kita jalan mendongak, tak tahu nak senyum dengan orang lain?

Mungkin banyak lagi contoh, tapi ini sahaja yang mampu saya berikan buat masa ini. Tafsiran sikap (attitude) mungkin pelbagai, akan tetapi secara umu itulah yang dimaksudkan. Mungkin benar ada pekerja yang mengamalkan sikap terbaik dengan majikan (main angin/kipas bos) akan tetapi bagi kes ini, tafsiran berjaya baginya pula mungkin berbeza.

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment