Sunday, January 16, 2011

Garis Penamat yang Terkebelakang?

Negara kita sedang memacu pembangunan untuk mencapai Wawasan 2020. Sasaran yang ditetapkan pastinya membanggakan kita, membuahkan hasil yang luar biasa buat anak cucu kita kelak. InsyaAllah pada ketika tiba saat itu, Malaysia akan diiktiraf sebuah negara maju, berpendapatan tinggi dan pelbagai lagi istilah yang mega luar biasa.

Akan tetapi perlu diingat, seraya kita berusaha mengejar kemajuan, negara maju sedia ada pun sedang membentuk bentuk kemajuan yang baharu.

Pada akhirnya apabila kita tiba di titik 'kemajuan yang dikejar sekarang', sebenarnya kita telah ditinggalkan oleh pelbagai lagi kemajuan baharu dinamakan dengan bermacam istilah yang maha hebat. Garis penamat yang kita kejar selama ini sebenarnya adalah di belakang.

Adakah itu boleh dijadikan alasan kita berhenti berusaha?

Memajukan diri adalah satu proses yang istiqamah, konsisten. Selepas Malaysia mencapai Wawasan 2020 pastikan kita mensasarkan wawasan baharu pula.

Dari sudut Islam, pada akhirat kelak Allah swt tidak akan menyoal hambaNya apakah hasil dari kebaikan yang dibuat sepanjang hayatnya? Akan tetapi Allah swt akan bertanya hambaNya apakah usaha yang telah dilakukan oleh mereka untuk menyebarkan kebaikan dan memperbanyakkan kuantiti serta meningkatkan kualiti ibadat.

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment