Thursday, November 3, 2011

7 Bilion dan Impaknya

Kelahiran individu ketujuh bilion dunia memberi makna signifikan untuk pelbagai pihak.

Bagi si ibu dan bapa, sudah tentu kelahiran ini memberikan kegemberiaan dan rahmat tuhan, walau dari apa jua agama yang dianuti.

Dari satu belah pihak yang lain, saintis dan pemerhati akademik, kegembiraan kelahiran ini juga menyalakan lampu merah yang perlu difahami oleh semua pihak.

Dengan jumlah populasi dunia yang semakin meningkat, permintaan atas makanan, air bersih, kawasan teduhan dan ruang pembangunan juga semakin meningkat. keamanan dan kestabilan juga tidak dinafikan dikategorikan sebagai keperluan asas buat masa kini. Sayangnya dengan keadaan iklim yang tidak lagi mudah diramal dan dikaji, semua nikmat Allah yang dinikmati ratusan, ribuan tahun dahulu semakin tiada.

Ruang semakin menyempit. Sumber makanan semakin terhad dan isipadu air bersih semakin kurang. Dengan jumlah populasi semakin bertambah dan jumlah sumber semakin menyusut, apa tindakan kita untuk memastikan anak-anak kita merasa benda yang sama dengan apa yang kita rasa dahulu.

Adakah kita sudah mengubah cara hidup kita? Paling utama, cara berfikir kita.

Sayangnya, kita masih membuang puntung rokok merata-rata tempat. Kita masih membuka paip sambil menggosok gigi. Kita masih membeli makanan berlebihan walaupun tahu ia hanya akan dilontar ke dalam tong sampah. Kita masih membuka lampu hingga ke tengahari.

Banyak lagi gaya hidup mementingkan diri yang kita amalkan.

Kekadang ia dibahaskan secara kritikal. Kiat perlu menggunakan air yang banyak untuk keperluan industri. Kita perlukan ruang di dalam hutan untuk dijadikan tempat kumbahan sisa kimia. Kita perlu gunakan banyak arang dan diesel untuk menggerakkan jentera. Jadi tak salah menggunakan sumber itu. Hasil akhirnya untuk manusia.

Tak dipertikaikan, pembangunan juga penting. Yang gagal kita praktiskan pada masa kini ialah mengutamakan yang lebih penting dan juga mengamalkan gaya hidup sederhana. Bukan hanya sederhana berbelanja supaya duit masih berbaki hingga masuk gaji hujung bulan. Tetapi juga bersederhana untuk kepentingan generasi akan datang.

Berfikir dan bertindak di luar kotak.

No comments:

Post a Comment