Wednesday, December 7, 2011

Apa Isu Sebenarnya Dalam Berita?

Dalam akhbar online alternatif ada sebut satu kerajaan negeri mengupah agensi pakar dari luar negara untuk merawat masalah kekeruhan luar biasa air di 4 loji rawatan utama.

Sibuklah pembaca bagi komen macam-macam, kutuk parti itu, sokong parti ini. Almaklumlah dah makin dekat dengan pilihanraya.

Tapi tak siapa pun sedar masalah dan maksud sebenar di sebalik berita tu.

Daripada berita tu, dikatakan sumber air kepada penghuni akan mengalami gangguan buat beberapa hari kerana kekeruhan melampau, dari 2+++ liter sehari cuma dapat bekalkan lebih kurang 1000 liter je sehari. Pada saya, isu disebaliknya ialah, sebagai pengguna, kita diminta bersedia dan berjimat cermat menggunakan air dalam tempoh masa yang ditetapkan. Jangan pulak dah tahu akan ada masalah air, masih jumlah penggunaan sama tak berubah.

Kalau tengok semula pasal sumber sangat berharga ni, masalah di loji rawatan ialah kekeruhan melampau. Jadi apakah puncanya, yang di dalam kawalan kita sebagai pengguna? Adakah sebab kita banyak buangkan sampah masa berkelah, banyak basuh kereta tepi jalan di sungai-sungai, macam-macam lagi? Kita nilai betul-betul, muhasabah dan cuba berubah.

Semoga kita tak membaca sesuatu berita cuma memerhati isu politik. Elok jugak kalau kita kritikalkan pemikiran kita dengan mencari penyelesaian yang mampu kita laksanakan. Pemerintah, biar dia buat kerja dia. Kita rakyat marhaen, buat kerja kita, jaga kebersihan dan sampai masa mengundi. Komen lebih tapi buang puntung rokok merata-rata, guna air membazir, tak berhemah pula rasanya.

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment