Thursday, December 29, 2011

KPI Atas Rakyat

Dalam akhbar Mega keluaran Utusan hari ni ada mengulas bagaimana ketatnya KPI baharu yang ditetapkan oleh kementerian berkaitan kepada agensi bertanggungjawab menguruskan sisa pejal - Alam Flora.

Lori, tong sampah baru wajib disediakan oleh Alam Flora dalam tempoh grace period ini bagi memastikan langkah penambahbaikan seterusnya dapat dilaksana dengan realistik. Sekiranya Alam Flora di bawah pemantauan PBT gagal memenuhi kriteria KPI yang ditetapkan, mereka berdepan risiko pembatalan sebahagian mahupun keseluruhan kontrak.

Baguslah. Ini nafas baru ke arah pengurusan sisa pejal di tanah air kita.

Itu di sebelah pihak berautoriti.

Bagaimana pengguna pula?

Berapa ramai dikalangan isi rumah yang benar-benar mengasingkan sampah? Berapa ramai juga, dikalangan isi rumah yang mengikat sapah dengan baik dan benar-benar bertutup dengan plastik biodegradasi? Belum ambil kira lagi, berapa ramai di kalangan isi rumah yang membersihkan sisa kitar semula dari kotoran makanan sebelum dibuang? Nak disebutkan asa yang lebih dalam lagi, berapa ramai di kalangan kita - pengguna yang membuang sampah di tempat sepatutnya?

Jika disediakan statistik untuk menjawab persoalan di atas, pastinya sangat sedikit yang mengikut garis panduan mengasingkan sampah dan sebagainya. Sehebat mana transformasi yang dibuat kerajaan, sekiranya semua daripada kita tidak berganding bahu menyelesaikan masalah ini bersama, hasilnya tidak akan kemana-mana. AKhirnya skrip yang akan keluar dari mulut pengguna "Aku bayar cukai, diorang lah kena selesaikan". Adegan sama berualng lagi dan akta apa pula yang akan dibuat.

Akhirnya, kita sendiri yang kena berubah, bukannya kerajaan, atau PBT, atau Alam Flora.

1 comment:

  1. kesedaran kita terhadap pengurusan sisa pepejal masih rendah...

    ReplyDelete