Thursday, April 19, 2012

Semasa di Tasik Temenggor bersama Pelajar FHR3616

Saya janji nak kongsikan beberapa perkara semasa saya menjalankan kerja luar di Tasik Temenggor, Perak.

Saya mengiring pelajar Bacelor Sains Perhutanan yang mandaftar subjek Kemahiran Rekreasi Luar (FHR3616) ke lokasi yang disebutkan, dan kami diam di dua pulau. Pulau PERHILITAN Baru untuk 5 hari pertama dan Pulau PERHILITAN Lama untuk 4 hari terakhir.

Pemandangan, masyaAllah sangat cantik. Alhamdulillah masih ada kawasan yang kurang diusik kerakusan manusia di Semenanjung ini, seperti mana kawasan tersebut. Cuma dah mula ada beberapa tanda yang kawasan tersebut akan menerima impak negatif tinggi dari pengunjung tak lama lagi. Semua kesan daripada pemodenan, publisiti, pelancongan dan juga ekonomi. Tak salah semua itu, cuma ia perlu diurus dengan baik. Sebab itulah adanya kursus pengajian seperti Bacelor Sains Perhutanan dan Bacelor Sains Taman dan Rekreasi di Fakulti Perhutanan UPM. Tujuannya untuk melahirkan pemimpin pembuat keputusan dengan daya fikir kritis yang turut mengambil kira kepentingan ekologi dan alam sekitar selaras dengan pembangunan infrastruktur. Barulah sesuai dengan matlamat minda kelas pertama. Sebab alam ini juga milik anak cucu kita.

Saya kongsikan beberapa gambar untuk semua.Suka juga saya nak kongsikan, semasa mengiring pelajar untuk amali subjek Kemahiran Rekreasi Luar ini, banyak juga yang saya pelajari. Paling utama, matlamat kita menjalankan rekreasi luar bukan untuk mencapai tahap tertinggi dalam sesuatu aktiviti. Tapi memahami potensi diri.

Alam ciptaan Allah ini untuk dihayati, dihargai, dimanfaatkan.

No comments:

Post a Comment