Wednesday, November 21, 2012

Sekitar Kochi, Jepun

Lawatan kerja selama 8 hari di Kochi University, Kochi, Jepun memberi lebih pengalaman pada saya. Daripada waktu tiba hingga balik semula ke Malaysia, layanan yang diterima oleh rombongan diketuai saya mendapat layanan baik. Bukan hanya oleh pihak universiti, bahkan juga pemandu bas, pengendali tiket, jurual di convinient store, dan di mana saja. Pada saya, penduduk Jepun berjaya membentuk identiti mereka yang tersendiri. Saya kagum dengan cara mereka yang begitu rendah diri. Sungguhpun pertuturan mereka di dalam bahasa Inggeris boleh dikatakan teruk, dan tidak fasih, mereka tidak berputus asa memberi bantuan penterjemahan dan cuba memahamkan saya dan ahli rombongan.

Satu perkara luar biasa yang saya belajar di Jepun, yang mana saya kirakan berjaya mengalahkan komuniti di Adelaide, Australia tempat saya belajar dahulu, ialah tandasnya. Tandas di Jepun terlalu bersih. Saya ulang, terlalu bersih. Sebagai penganut Islam, saya berasa malu mengenangkan tandas di tanah air, termasuk tandas di rumah sendiri.

Saya tak berkesempatan untuk mengulas terlalu banyak. Apapun saya cukup suka untuk berkongsi gambar-gambar di sana semasa lawatan tersebut.Kolam hiasan di depan Faculty of Agriculture, Kochi UniversityBendera Jepun berkibar di depan Muroto National Youth Outdoor Learning Centre, MurotoMatahari terbit di Muroto National Youth Outdoor Learning Centre, MurotoPemandangan di Global Geopark Muroto (GGM), MurotoPemancing di sebalik batu mencuba nasib di Lautan Pasifik, MurotoPemandangan Lautan Pasifik dari View Tower GGM, MurotoBongkah batu ini, tiada apa yang menariknya.....Dari pandangan sudut, dilihat seakan bentuk raut muka manusia. Juga di GGM.


Ratum, hasil yang tumbuh selepas tuaian padi pertama.Katsurahama (Katsura Beach)Pokok hiasanKhaki, buah-buahan yang banyak ditanam di hadapan rumah. Kalau di Malaysia ibarat seperti rambutan. Ia dikenali sebagai Pisang Kaki di tempat kitaLanskap hiasan

2 comments:

  1. Salaam. Bertuah sungguh dapat ke Jepun. walaupun blm ada rezeki nk ke sana, dpt tgk gambar ni pn kira ok la. :)

    ReplyDelete
  2. Akan ada rezeki nanti tu saudara.

    ReplyDelete