Wednesday, November 21, 2012

Lawatan Kerja ke Negara Matahari Terbit, Koleksi Matahari Terbit

Semasa Lawatan Kerja saya ke Kochi University, Jepun awal November lalu, banyak perkara baru yang saya belajar. Kochi, sebuah negeri yang sangat terkenal dengan pertaniannya. Lagipula, ia sebuah rural area. Hampir keseluruhan kawasannya tidak sesibuk bandar besar seperti Osaka, yang sempat saya singgah buat seketika sebelum pulang semula ke tanah air.

Untungnya dapat melihat alam yang tak mungkin akan ada di Malaysia seperti Lautan Pasifik.

Sepanjang sesi lawatan bersama 5 orang pelajar, banyak sesi pembentangan yang kami hadiri. Itu pembelajaran fardhu kifayah. Saya katakan pada pelajar, pengamatan kita pada gaya hidup orang Jepun, cara mereka menjaga kebersihan tandas dan persekitaran, cara mereka menghormati masa dan menyanjungi tetamu, cara mereka bekerja, juga satu sesi pembelajaran tak langsung yang mesti mereka teliti.

Sedikit gambar di dalam kapal terbang sebelum mendarat. Koleksi matahari terbit. Kualiti gambarnya mungkin kurang baik, tapi ini antara yang dapat saya kongsikan.
Tanpa saya sedari, rupanya banyak gambar yang saya ambil semasa lawatan tempoh hari berlatar belakangkan matahari. Mungkin kerana sudah identitinya Negara Matahari Terbit.

Kalau berkelapangan, nanti saya kongsikan lagi.

No comments:

Post a Comment