Thursday, July 7, 2011

E-Waste - Handphone

KOSMO hari ni keluarkan berita ada institusi pengajian tinggi ketengahkan cadangan kepada semua pengguna teknologi untuk mula mengamalkan kitar semula dengan handphone.

Elok sangat tu. Benda baik kena sokong baik secara literal mahupun action. Telefon bimbit/handphone salah satu produk e-waste (Lepas ni aku sebutkan EW je. Senang aku nak menaip). EW bukan sahaja dari handphone tapi juga semua produk telekomunikasi, teknologi elektrik itulah EW. Remote control televisyen pun EW. Mouse komputer pun EW. Kabel cerek elektrik pun EW. Banyak sebenarnya EW ni. Berkenaan cadangan recycle handphone, kenapa kena mulakan dengan produk ni?

Oklah, aku mula dengan sikit introduction. Dalam manusia gopoh mengejar kemajuan dan kecanggihan hidup, para saintis mula merekacipta bermacam-macam alatan, device baru. Semua teknologi ni pun bukan sekadar dicipta baru tapi juga berkembang dan berevolusi. Contohnya, telefon bimbit yang dah bermacam-macam model. Evolusi teknologi ni mempengaruhi dan dipengaruhi demand dari pengguna. Pengguna macam kita-kita semua ni, dah ada Nokia 3310, beli pulak Nokia Butterfly. Dah ada iPhone3, cari pulak Samsung Galaxy. Lepas tu beli lagi iPhone4. Tambah lagi macam-macam tawaran khidmat telekomunikasi, menyebabkan orang nak lebih dari satu nombor telefon. Kalau dah ada lebih dari satu nombor telefon, mestilah nak lebih dari satu telefon jugakkan.

Dan umum jugak kita semua maklum yang handphone ni, hayatnya tidaklah selama mana. Dari segi harga, hayatnya cuma sehari selepas terlepas dari pasaran. Hari ni orang beli harga RM200, esok harganya RM110. Jangkamasa kegunaan pulak, paling optimum dengan penggunaan tanpa masalah, puratanya ialah 4 tahun (ni bukan kajian khusus ok. cuma pengalam aku sendiri je). Jadi dalam juta-juta orang di Malaysia yang ada handphone, lepas tamat jangka hayat, bayangkan betapa banyaknya handphone yang tak terpakai. Tu baru kita kirakan yang tamat jangka hayat. Kalau kita dah tak nak pakai sebab beli baru? Lagilah berbukit-bukit handphone ni.

Jangan kita ingat 'plastik gelenya' (loghat Kelantan) aka plastik bungkusan, polisterin dan tali rafia je yang tak boleh dikitar semula. EW macam telefon bimbit pun sama, bahkan lebih serius lagi. Pateri yang menyambungkan komponen-komponen dalam body handphone ni dah sanagt beracun. Belum lagi komponen-komponen handphone tu sendiri.

Kertas, sumbernya adalah pokok. Cara kita mengawal pengeluaran kertas, ialah dengan mengawal penebangan pokok. Bila kita kitar semula kertas, bermakna kita membantu mengurangkan kadar pokok yang ditebang. EW bukan macam kitar semula kertas, yang mana handphone dibuat dari bahan kimia yang direka dari manusia itu sendiri melalui adunan benda yang bukan-bukan lagi bahaya. Jadi, tak ada kekangan yang pengeluaran tak terkawal handphone boleh merosotkan kuantiti sumber alam sekitar. Akibatnya, susahlah nak mengawal jumlah sisa handphone ni. Cara untuk membantu mengurangkan sisa EW macam handphone ialah dengan kitar semula.

Jadi, amalkanlah recycle EW.

No comments:

Post a Comment