Thursday, March 3, 2011

Sakit itu...

Semua orang pernah merasa sakit. Secara fizikal, sakit boleh datang kerana luka, dicubit, terjatuh, terhantuk, tersepak meja. Spiritualnya, sakit datang dalam bentuk sedih, cemburu, rasa tak dihargai, risau, susah hati dan tidak khusyu'. Bahkan mungkin banyak lagi.

Kita diingatkan supaya sentiasa mengingati masa sihat sebelum sakit, dan menghargainya. Supaya kita sedar dan akan sentiasa berusaha melakukan yang terbaik sewaktu kita sihat. Manakan tidak, jika kita sakit, pastinya kurang kemampuan kita melakukan apa-apa jua perkara.

Apabila sakit, kita tak boleh tumpu pada pelajaran. Tak mampu memandu kenderaan, hilang selera makan, tidur tidak lena, badan sentiasa lesu dan juga susah hati.

Dalam pada sakit, kita juga tak mahu menyusahkan orang lain. Seboleh-bolehnya biarlah kita sendiri menyesuaikan diri berdepan dengan sakit itu. Akan tetapi mampukah kita?

Jadi sentiasalah ingat, sihat sebelum sakit. Kerana jika rezeki kita selepas sakit mungkin mati pula yang menjelang. Buatlah yang terbaik. Itulah kelebihan dan hikmah sentiasa mengingati sakit, tak lupa juga mati.

Memang pedih merasa sakit. Tapi cubalah bertahan selagi mampu.

Wassalam...

1 comment:

  1. Aik, gastrik lagi ke bro? Hehehe...

    ReplyDelete