Friday, June 3, 2011

Pusingan Alam di Taman

Siapa pernah tonton siri animasi "The Bee's Life". Kartun ni ceritakan macam mana lebah berhenti mengutip dan membuat madu kerana mereka dah bosan dikhianati manusia. Alamak, banyak pula aku nak kena jelaskan. Elok aja lah aku ceritakan, oleh sebab lebah berhenti mengutip madu dari bunga-bunga, proses pendebungaan tak berlaku. Central Park di New York mati, sampaikan bunga-bunga di kedai pun tak menguntum.

Itu misalannya aja.

Dalam taman, ada banyak pusingan alam yang berlaku. Bunga-bunga yang mekar menguntum bekalkan manisan kepada lebah. Setiap hinggapan lebah pada semua kuntuman bunga membantu proses pendebungaan. Barulah pokok bunga tu boleh terus kekal berbunga pada masa-masa akan datang. Jadi jangan sekali-kali bunuh lebah. Kalau tak ada lebah, bunga dan buah tak akan ada. Lepas itu, pokok pun sedikit demi sedikit akan berkurangan. Rama-rama pun makin berkurangan.

"Tapi lebah ni bahaya. Kalau dah banyak sangat, nanti kita kene sengat". Ini respon tipikal pelawat Taman Awam lembah Kiara bila aku bualkan tentang lebah.

Jangan risau. Bukankah ada burung yang memakan serangga. Burung-burung ni boleh mengawal populasi lebah mengikut sistem yang dah Allah tetapkan. Bayangkan taman yang tiada bunga, lebah, rama-rama, burung.. alahai, tak seronoknya.

"Semut bahaya jugak kalau kita terpijak sarangnya. Habis satu koloni naik badan dan digigitnya kita. Kalau ada sisa makanan atas tanah tu, habis dihurungnya. Geli tengok. Elok dihapuskan semua semut ni di taman-taman."

Semut ni membina porosity yang baik untuk tanahlah. Kalau tanah terlalu padat dan tiada rongga, susah untuk akar pokok-pokok kecil nak menembusi tanah. Lagipun, eloklah semut hurung sisa makanan. Dia akan habiskan dan tak tinggal sisa makanan tu. Jadi tak adalah kotoran tertinggal. Semut pun makanan untuk burung. Itu fungsi asas semut. Banyak lagi fungsinya macam simbiosis. Aku cuma ceritakan secara asas saja, sebab nak tunjukkan keperkaitan dengan kemampanan.

Banyak lagi haiwan dalam taman. Labah-labah, kelawar, tupai, ular, cicak, katak, cacing, ulat daun, siput babi, kumbang, monyet, ikan dan kura-kura.

Ini lagi keunikan environment pada taman yang mendorong kemampanan.

Mereka yang ada anak, kalau ke taman ceritakan dan contohkan kelebihan pusingan alam yang ada di situ.

No comments:

Post a Comment