Wednesday, June 8, 2011

Teknologi Hijau

Usaha mempromosi Teknologi Hijau.

Artikel ini disiarkan di akhbar mStar Online. Ia mencirikan secara umum isu carbon emission dan juga green technology selaras dengan sasaran menjapai negara maju di abad ke 21.

Teknologi hijau (green technology) adalah satu inovasi yang tidaklah baharu. Ia diperkenalkan apabila kesedaran mengenai tahap pencemaran alam, penipisan ozon, kemerosotan sumber semakin berleluasa lama dahulu di Eropah. Ekoran dari kesedaran ini, wujudlah teknologi hijau.

Teknologi hijau perlu seiring dengan pembangunan. Katakan sesebuah negara akan membangunkan rangkaian jalanraya bawah tanah di seluruh negaranya. Bukan sekadar kejuruteraan hebat yang membina underground road network yang kukuh, pembangunan ini juga perlu mengambil kira aspek pemuliharaan sumber air bawah tanah, pergerakan hidupan liar, gangguan bunyi bising pada perilaku binatang, dan kesan kadar pelepasan sisa kimia di dalam tanah. Banyak lagi.

Katakan pula sebuah syarikat pemaju hendak membangunkan sebuah bangunan yang mampu memuatkan populasi 1/3 penghuni Melaka. Dimana hendak dicari pembeli? Persoalan yang berlegar di kalangan pembeli seperti kos operasi yang terlalu besar, kos penyelenggaraan dan lain-lain kos berterusan. Jadi syarikat pemaju perlu menerapkan teknologi hijau seperti cermin janakuasa elektrik, bahan pembinaan tahan lasak dan mesra alam, sistem pembentungan dan pengudaraan efisien dan lain-lain lagi.

Contoh lain, kawasan perumahan di masa kini ada yang dimuatkan dengan sistem pembentungan air secara berkesan. Penapisan sisa ampai bermula sejak kawasan perumahan. Lebih asas, sistem pengairan di kawasan perumahan ada kemampuan menakung air hujan untuk dijadikan sumber pengairan kawasan awam seperti taman rekreasi.

Teknologi hijau menekankan penggunaan sumber asli secara efektif, optimum, dengan kadar penjimatan sebaik mungkin. Ia juga diinovasikan sebagai alternatif untuk mengurangkan tekanan terhadap alam sekitar. Semua ini sebagai jaminan untuk anak cucu kita, generasi akan datang. Sebagai penghuni masa kini yang meminjam harta alam dari anak-anak kita, kita tak mampu menjamin keadaan yang sesempurna seperti mana di zaman kita. Tetapi sekurang-kurangnya kita berusaha.

Penggunaan teknologi hijau datang dengan kos yang tinggi. Kerana ia masih tidak diterima secara menyeluruh. Ini antara sebab ia kurang mendapat perhatian dari banyak pihak.

Artikel di mStar Online ini sangat bernas. Elok dibanyakkan lagi artikel seumpama ini, dan dipelbagaikan lagi promosi teknologi hijau untuk meningkatkan kesedaran orang awam. Kalau kita punya teknologi yang bukan kepalang hebatnya, tak guna juga kalau tak ada orang yang berminat nak gunakannya dek kerana kurangnya kesedaran.

No comments:

Post a Comment